Homepage

Over Luttikholt

Dienstverlening

Onze aanpak

Opdrachten

Profiel

Nieuws

Contact


 

Bankiers ontgijzeld
Vertrouwen als succesfactor voor ondernemen


Auteur: Elke van der Heyden

Het vertrouwen van het bankwezen is door de kredietcrisis enorm aangetast. Om verdere krimping van de branche te voorkomen moest er adequaat geschakeld worden. Als de markt verandert, is de enige overlevingskans om je aan te passen, de slachtofferrol te negeren en met positieve vechtlust te strijden. Maar verandering kan stuiten op de nodige weerstand. Als antwoord hierop hebben Arjan Erkel (Arjan Erkel Advies) en Karel Luttikholt (Luttikholt.com) een workshop samengesteld die inzicht geeft over hoe belemmeringen omgezet kunnen worden naar kansen. Het laat de deelnemers inzien hoe je succesvol kunt bijsturen in moeilijke situaties. Arjan Erkel vertelt het indrukwekkende verhaal dat hij in 2002 als Country Manager bij Artsen Zonder Grenzen werd ontvoerd en na 607 dagen gevangenschap werd vrijgelaten. Vanuit zijn expertise als organisatie adviseur maakt Karel Luttikholt de vertaalslag naar het bedrijfsleven.

 www.vanlanschot.nl

De sleutel tot vertrouwen
Deze workshop was onderdeel van een landelijk congres voor managers van Van Lanschot Bankiers gehouden op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ook in het bankwezen krijgen mensen te maken met veranderingen, met de noodzaak patronen te doorbreken. De workshop beantwoordde aan de vragen hoe je kunt omgaan met grote veranderingen en wat je eigen verantwoordelijkheid hierin is. En niet onbelangrijk, hoe voornaam het begrip ‘vertrouwen’ hierbij is. Erkel en Luttikholt laten zien dat vertrouwen de kritische succesfactor is; hoe je vertrouwen wekt en geeft, zowel aan medewerkers als aan de klanten en tegelijk hoe kwetsbaar vertrouwen is.

Bankiers geblinddoekt ontvoerd
“Deze verrassende workshop was een verfrissende afwisseling van een intensieve bijeenkomst,” aldus Berry van Gool, Kantoordirecteur Tilburg. “Er was direct interactie met de zaal doordat we bij aanvang werden geblinddoekt en zo onze weg moesten vinden naar de ruimte waar de workshop werd gegeven. We werden uit onze comfortzone gehaald en moesten vertrouwen op onszelf en de omgeving.” Er werd ervaren dat het niet prettig is om de situatie niet in de hand te hebben en afhankelijk te zijn van anderen. Luttikholt: “En dat is precies wat veel werknemers voelen ten opzichte van hun organisatie of leidinggevende in tijden van grote veranderingen.” Bianca Koman, adviseur HR Development vult Van Gool aan: “Het was een mooie vertaling van de rationele onderdelen in de ochtend (macro economie en consumentenvertrouwen) naar het individu. De presentatie van Luttikholt en Erkel sloot hier mooi op aan en maakte het onderwerp persoonlijker.”

Van Gool: “Ongelooflijk hoe Arjan Erkel zo positief kon blijven met de zeer beperkte leefomstandigheden waarin hij verkeerde. Beetje bij beetje wist hij de tegenpartij voor zich te winnen om zijn erbarmelijke situatie met kleine stapjes te verbeteren. Op de werkvloer zal een situatie nooit dusdanig uitzichtloos zijn, maar het heeft me laten inzien dat het winnen van vertrouwen in een veranderingsproces het best met kleine stapjes genomen kan worden. Dat het voor vertrouwen en draagvlak van belang is om je mensen vanaf het begin te betrekken in een veranderingsproces. In feite is het gebrachte verhaal van Arjan één grote parallel met de situatie in het bedrijfsleven. Hoe je probeert je doelen te realiseren. En dat is niet alleen intern gericht. Door de crisis is het vertrouwen in het bankwezen gekelderd en moeten we de klanten voor ons (her)winnen om te kunnen werken aan een lange termijn relatie.” Koman: “Hoewel de theorie ons al bekend was, wordt deze levendiger doordat de stappen worden gekoppeld aan een indrukwekkend verhaal dat menigeen naar de keel grijpt. Wat Arjan heeft verteld, blijft me bij en geeft stof tot nadenken.”